Edunvalvontavaltuutus – hyödyllinen asiakirja vai muotioikku?

Mikä on edunvalvontavaltuutus? Mitä hyötyä siitä on? Kannattaako sellainen tehdä?

Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jolla nimeät henkilön, joka vastaa taloudellisista asioistasi, kun et enää pysty itse niistä huolehtimaan. Toisin sanoen tulet sairauden, henkisen toiminnan  häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistasi. Valtuutus on yksinkertainen väline, jolla turvaat taloutesi hoidon. Sillä varaudut tulevaan ja ennaltaehkäiset ongelmia. Laki edunvalvontavaltuutuksesta määrittää sen, minkälainen valtuutus sisällöltään ja muodoltaan voi ja pitää olla.

Edunvalvontavaltuutuksella voit valtuuttaa haluamasi henkilön edustamaan itseäsi omaisuuttasi koskevissa sekä muissa taloudellisissa asioissasi. Lisäksi voit halutessasi laajentaa valtuutuksen sellaisiin henkilöäsi koskeviin asioihin (terveydenhoito), joiden merkitystä et pysty ymmärtämään sillä hetkellä, kun valtuutusta olisi käytettävä. Valtuutuksessa on hyvä nimetä henkilö, joka olisi hyvä ja luotettava henkilö hoitamaan asioitasi sekä kuka muu mahdollisesti voisi toimia valtuutettuna, mikäli varsinainen valtuutettu on syystä tai toisesta joko tilapäisesti tai kokonaan estynyt hoitamasta tehtäväänsä.

Tärkeää on huomata, että valtuutus tulee voimaan hakemuksesta ja vasta sitten, kun valtuuttaja on tullut kyvyttömäksi itse hoitamaan asioitaan. Valtuutusta voi myös tarvittaessa muuttaa, mutta muuttaminen on mahdollista vain niin kauan, kun valtuutuksen voimaansaattaminen ei ole ajankohtaista. Myös valtuutuksen korjaaminen on mahdollista vain niin kauan, kun henkilö on kykeneväinen itse päättämään asioistaan. 

Mikäli henkilöllä ei ole edunvalvontavaltuutusta ja hän tulee kykenemättömäksi huolehtimaan taloudellisista asioistaan, käynnistyy holhoustoimilain mukainen prosessi edunvalvojan määräämiseksi. Prosessissa omaiset ja henkilö itse kuullaan. Joskus kuitenkin edunvalvontaan esitetyn mielipidettä on tässä vaiheessa enää mahdotonta selvittää. Riitautuessaan prosessi saattaa kestää useista kuukausista jopa vuoteen ja prosessissa voi syntyä edunvalvontaan esitetylle myös kuluja. Riitatilanteessa käräjäoikeus päättää, kuka edunvalvojaksi määrätään.

Edunvalvontavaltuutus kannattaa siis laatia, jotta saat itse päättää, kuka päättää asioistasi. Saat myös määritellä valtuutuksen laajuuden ja osin myös sen, miten asioitasi on hoidettava.

Edunvalvontavaltuuksen voi tehdä itse mutta on suositeltavaa antaa se ammattilaisen tehtäväksi, jotta lain muotovaatimukset täyttyvät eikä valtuutukseen jää virheitä, joiden vuoksi sitä ei voikaan saattaa halutusti voimaan, kun aika on. 

Me autamme mielellämme.